Wednesday, December 31, 2008

extreme week!!!yeah....

post kali ini adalah tentang aktvt aku sepanjang minggu lepas-bola tampar,futsal,caving,white water rafting,waterfall abseiling,berkayak

24/12/08

semuanya bermula pada petang tersebut,aku join team fakulti perubatan & sains kesihatan UPM utk pertandingan bola tampar 3 penjuru,dan kami menjadi johan bagi acara tersebut,seterusnya menjadikan FPSK johan keseluruhan pertandingan tersebut yg juga disertai oleh fakulti perubatan veterinar dan pusat kesihatan universiti.

star tgh nak serve!!!!yeaahhh!!!

pada malam tersebut,aku join futsal famili uya kat sports planet kajang..bes jugak main,walaupun tak bole rembat2 sebab ade pompuan men skali,tapi bes la gelak tgk pompuan men cmne kan..haha..lepas tu,kami pergi makan kat semenyih dan aku balik sampai umah dlm kol 12 mlm...

selepas mandi sume,aku pon tdo laa...tapi tdo yg tak nyenyak sebab time mkn2 tadi aku pekene kopi tongkat ali,die punye efek buat aku tak bole tdo.....dlm pukol 130 bru aku dapat lelap...

25/12/08

amin,adik huserk kejut aku pada jam 315 a.m. utk besiap pegi ke gua tempurung,perak..ini adalah utk aktvt caving,whitewater rafting,dan jugak waterfall abseiling yg akan kami lakukan pada hari tersebut...selepas besiap sume,aku g amik amin kat KLIUC pd jam 4 pg...kami bertolak ke gua tempurung.kami singgah sekejap kat restoran jejantas sg buloh dimana abg amin,kakak ipar n kawan kakak ipar die akan join kami sekali...tunggu punya tunggu,rupa2nya diorg dah terlajak,jadi kitorg kne g ke hentian rawang utk berjumpa diorg...selepas bersarapan n smyg suboh kat hentian rawang,kami pon bergerak ke gua tempurung pd jam 630 pg..kami sampai ke hentian tapah pd jam 8 pg,utk buang air sume,pastu keluar ekot exit gopeng..kami sampai kat parking entrance gua tempurung pd jam 815 pg,oleh sebab masih awal,kami pegi minom dlu...pd jam 9 pg,seluruh batalion keluarga huserk sampai....sume sekali termasuk kami berlima ada 16 org...sampai ke abis aktvt pon aku tak kenal sume org.....setakat yg aku knal,huserk,amin,bang cik,bini die,nik(kwn bini bang cik),cik,husband die syamsul,ajwad,yasmin,ngn abah diorg,dr shukri....tu je..yg lain,mintak maaf laa ye sbb tak knl sgt....sori...........

aktvt pertama-->caving di gua tempurung

dia ada 2 pakej utk caving ni,kami amik yg grand tour sbb bunyi die cm bes je..hehe...seluruh perjalanan mengambil mase selama 3 jam,kami masuk pd lebih kurang jam 10 pg,kami keluar balik pd jam 1 tghari...perjalanan yg menarik,byk yg kami lalui,kami ada tmpt tu,ruang die sampai paras lutut aku je,jd kami kne merangkak utk lepas tmpt tu,dah la kat bwh die ade air mengalir....kire mencabar la jugak,ramai yg minom air,n ramai jugak yg terhantuk kepala kat dinding die..tapi aku???sikit pon tak kne..haha....ade teknik die utk lepas sbenanye...teknik rahsia..yeah!!lepas tu kami kne sliding turun 1 dinding yg tggi die dlm 9 meter...agak mencabar,calar jugak la bontot aku,n terbakar jugak la bulu kaki aku...haha...ia amik mase yg agak lame sbb sorg2 kne turun...pastu ade kne lalu lubang yg kecik,kecik die dlm 3 kaki je lebar,kalo yg bdn besar tu,agak susah la jugak kan nak lalu....dah abes sume,dalam perjalanan balek,kami kne naik tangga yg mengikut ckp guider tu,setinggi 120m sampai ke atas....ramai yg dah pancit nak nek tangge tu,slmt la aku slalu jugak nek gunung,jd kurang la sket pancitnye..tapi ketaq lutut la jugak ble dah sampai kat luar...bukan ape,cume tak tahan nak tekencing je...hehe...

peserta xpdc

tersenyum lebar time panjat tangge

tgh bosan tggu org sliding turun

dari kiri:bini bang cik,ajwad,tak knal,yasmeen,huserk,bang cik,penulis,amin,dr shukri

saje tunjuk-sternocleidomastoid muscle

lepas tu kami menuju ke satu resort kat tgh2 kebun durian,kami diberi mkn tghari yg sgt sedap!!lepas perot dah kenyang,kami pon dibawa ke tempat utk whitewater rafting

aktvt 2-->white-water rafting

dalam pukol 330 ptg,kami tiba di tempat utk water rafting tu...setelah briefing sume,kami angkat bot getah ke tepi sungai..lebey kurang pukol 345,aktvt pon bermula....sgt bes!!!!!!!!!!yg handle aktvt ni adalah dari riverbug...sume skali kami ade 3 bot,yg nek dgn aku adalah amin,yasmin,ajwad n sorg lg aku tak igt name die...haha....guider kami utk aktvt ni bernama botak,sgt friendly....ada lebey kurang 5 jeram utk dilalui sepanjang aktvt...pd jeram yg bernama 'double drop',kami tersalah dayung,jd kami masuk jeram tersebut ekot belakang,pd drop yg ke-2,aku terkebelakang sikit,and yasmin yg dok kat blkg aku terkedepan sikit,jd bibir die tehantuk kat blkg helmet yg aku pakai,luke sket....sori yasmin......sori sgt2....aku dah rase besalah gile dah,tapi die dgn sportingnye ckp,takde pape la,n bole teruskan aktvt dgn ceria..haha...cayalah!!!ba'ploh!!!!

bile dah sampai kat end point,aku ngn amin berdiri la nak tggu kasut kami,kami pon heran,mane laa pegi org len...rupe2nye,diorg pegi buat body rafting pulak......ces!!!!tak ajak!!!!!body rafting ni adalah aktvt dgn biarkan badan(pakai life jacket) hanyut ekot arus air....kali ini diorg buat ramai2,n ikat tali kat bdn masing2....aku ngn amin perasan bile diorg dah sampai dah pon...ces!!!xpe2....haha.....aktvt tmt dlm jam 530 ptg..

lepas tu kami balik ke resort td utk smyg sume...dlm pukol 615 kami bertolak ke air terjun pulak utk buat waterfall abseiling

aktvt 3-->waterfall abseiling

sampai ke tmpt waterfall tu dah pukol 630,setelah bersiap2 sume pakai peralatan utk waterfall abseiling tu,kami pon beratur la utk buat aktvt tu...bkn sume buat aktvt tu,10 org je....mase setat aktvt tu,dah mula gelap dah....oleh sbb aku dah pernah buat abseiling b4 this,jd aku pon bg la org len buat dlu....aku last skali...mase tu pon dah gelap sgt2,n air dah mulai deras....kalo b4 aku buat,aku tgk org len buat,air takat buku lali n betis je,bile time aku,air dah sampai takat lutut n peha dah,abes basah aku.....tapi takpe,itu la name die cabaran..haha....nak hanyut la jugak aku...huhu...time aku buat abseiling tu,aku nampak ade mcm flash,aku igt kilat,aku dah siap tutop mate dah.....rupe2nye,tu flash dari kamera huserk yg tgh tgkp gamba aku kat bwh..fuuhh...haha...bile aku sampai kat bwh,ade sorg staf riverbug tu suro aku cpt sket sbb air dah mulai deras dah n dah gelap sgt2 dah...kat bwh tu,ade huserk sorg je tggu,yg len dah balik ke van tggu kat ctu sbb sejuk sgt kat air terjun tu...haha....aku ngn huserk pon jln la nak turon ke van tu,pastu kat ade 1 tempat ni,huserk ckp turon bwh lg,blom smpi,aku lak rase belok masuk ade 1 lorong ni,mcm kat cni je jln die....jadi kami pon konpius laaa nak g mane...huh......last2,kami decide lalu la jap lorong tu,sbb kalo tak jumpe nnt bole patah blek,n turun bwh.....slmt laa tu jln yg betol...kami pon jumpe org2 len kat van n lori riverbug...mase tu tgk jam dah dkt kol 8 mlm dah..

kami dihantar semula ke gua tempurung tmpt kami park kete...sampai dlm kol 830...setelah tuka bju sume,kami bertolak la blek umah....famili dr shukri sume blek ke yan,kedah,n aku,nik n isteri bangcik blek ke KL,diorg tumpang kete aku....dlm pukol 9 kami bertolak,singgah jap kat hentian tapah utk mandi n tuka bju....aku bwk kete sampai sg buloh je,pastu tuka,bini bangcik lak bwk..aku dah tak larat...die bwk,lps anta nik kat pinggiran batu caves,n bini bangcik kat keramat,aku pon balik la umah.sampai umah kol 1230 tgh mlm.....fuuhhhh....penat!!!!
dimana saya?????

halfway turun waterfall-15 meter

27/12/08

utk aktvt penutop minggu xtreme ni,aku n geng xtreme KMRian aku join aktvt anjuran sahabat kami yg kerja kat taman wetlands putrajaya,wadi...yg join aktvt ni,aku,uya,azhar,nia,ros,wadi,haris,epong,yat,yanie...pukol 730 pg,aku g amik uya kat semenyih,mak die ajak singgah mkn dulu,padahal dah lambat dah...tapi mkn punye pasal,aku tak kesah..hehe..lepas dah kenyang,aku n uya bertolak ke wetland putrajaya n sampai dah dekat kol 9 pg.lps pendaftaran n briefing,tuka bju n warm up,kami pon mula la berkayak pd jam 1030 pg...

sgt bes laa bekayak kat putrajaya ni...tp sgt laaa penat..bru aku tau,rupe2nye tasik yg kat wetland tu besambung sampai laa ka PICC..huhu...kagum2...kami berkayak terus sampai kol 1,kami berenti kat PICC,mkn smyg sume.....rehat..kol 2 kayak blek ke wetland.time nak kayak blek ke wetland ni laa plg terok skali,dgn ombak kuatnye lg,pastu kapal putrajaya cruise lalu kat tepi tambah lg ombak..fuuuuhhh.....slamat laa uya kuat jugak terus dayung..kalo tak dah pengsan dah aku sorg2.kuikuikui....kami sampai kat wetland blek dah kol 430 ptg..pastu kami mandi besiap sume,ade majlis penyampaian sijil..pastu aku uya n geng xtreme kmrian kami pon sambung lg aktvt dgn pegi mkn2 kat taman warisan pertanian putrajaya..blek tu,anta uya,aku sampai umah dah dkt kol 8 mlm..pas smyg sume,aku pon tdo...........zzzzzzzzZZZzzzzzZZZzzz....... jam 1130 mlm aku tejaga,tgn rase saket sgt sampai takley tdo..huhu.......aku bgn,g dapo,mkn panadol 2 bijik,teros tdo blek dgn nyenyaknye sampai esok pg....
.
sebelum aktvt

semasa aktvt

semasa rehat-ikan kering 4 ekor,epong sotong....kalo ade azhar,die ikan buntal

selepas aktvt

peserta aktvt

the end..........

11 comments:

Pengir@n Kudos said...

productive week!

fusuna said...

wah wah... mcm2 akiviti.. lepas ni?? gua mulu? pinnacles, sarawak? aku xdan plan lagi. dok bz larian2 ha.. hehe.. nanti2 aku roger kay~ enjoy

Hanief Khalid said...

haha..okey laa huserk,pape nnt roger k..kalo ade mase n ade duet,bole la g..

ayumin said...

Best gileeeeee
Waaaaaaaa
Diving jommm? Tambah satu lagi extreme activity hehe

Hanief Khalid said...

diving??takdehal...jom2!!!!

mrsbeskal said...

Aiyaa..nama gue bukan 'bini bangchik'..nama gue intan..hahaha..apa habaq hanief? ingat lagi dak? byk gambaq trip gua tempurung nampak.....hehe..take care!!

www.mrsbeskal.wordpress.com

Hanief Khalid said...

haha....sori la...tak sempat nak igt nama...ramai sgt...hehe.

Oasis said...

Ko mmg extreme la Nip. Tapi nsb baik aku x rase penat2

Oasis said...

Dah lama aku nak join masuk gua...klu ad pape aktvt yg extreme gitaw la k

Hanief Khalid said...

wokeyh wadi..nnt ade pape plan aku gtau..yg epong kate nak wat miting tu senyap jeee..

Oasis said...

entah la aepong ni ap nak jd. Aku pn xdgr berita