Tuesday, December 2, 2008

kambing

setelah beberape lame memikirkan apekah yg akan aku letak untuk 1st entry aku dlm blog ni,selain dari yg aku try je semalam tu...maka....

well,now i've found a new,so called obsession..haha...ayah aku yg semangat ajak aku bela kambing kat kg..pak andak(bukan felda taib andak eh) aku ngn anak die yg jage...so,aku pon join la die just nak bg support kan....jadi berbekalkan modal RM1200,aku pon bg la duet tu kat pakcik aku suro die belikan kambing..aku suro die pilih sekor kambing yg dah bunting,sebab bile beli nnt takyah jage lame dah beranak pinak dah..

lepas tu pak andak aku ngn ayah aku pegi la kat tauke cine ni nak beli kambing..ayah aku pon pilih la sekor..pagi tu die bayar la duet RM1200 kat tauke tu.bile tauke tu tgh kire duet sume,hp die pon bebunyi...rupe2nye kambing yg baru die jual tu dah beranak..frust menonggeng die..dah la beranak 2 ekor.haha...sepasang,sekor jantan sekor betina..jadinye aku dapat 3 ekor kambing dgn harge sekor je la...bile ayah aku ngn tauke tu g tgk kambing2 tu,tauke tu bertambah frust,sbb anak kambing yg sekor tu sgt la comel,dgn bulu die yg lain dari yg lain..haha...mcm dalmation pon ade,tapi sebab aku suke men bola,jadi aku namekan la die beckham sempena dgn name pemain bola yg popular itu...n,yg betinanye pulak,aku namekan posh,sempena dgn name bini beckham..huhu..menarek tak???
di atas merupakan gambar aku dgn beckham..

kambing bahagie sekeluarga(dari kiri,posh,ibunye,beckham)

aku sungguh la teruja sebab ade perkara menarek berlaku time beli kambing,harap2 berbaloi la usaha aku bela kambing ni..ye la,nak buat modal kahwin nnt..haha...nak harap duet gaji je,mayb tak cukop la nak buat kahwin..jadi kene la ade pelaburan jangke panjang org kate...hehe..

dan setelah 6 bulan berlalu,ibu kambing yg tidak bernama itu,melahirkan sekor anak betina lg,dan,bertambahlah ahli keluarga kambing aku kepada 4 ekor...dan aku namekan anak betina itu sally...sempena ade peristiwa yg berlaku pada tarikh itu.haha..bile dapat berita pasal kambing aku beranak lg,ayah aku pon cakap,"anip,ko serasi la bela kambing ni",merujuk kepada kambing aku yg sgt subur itu...kemudian die pon bercerita pasal pakcik aku yg bela mcm2 tapi tak jadi..bela lembu,tapi lembu mati lemas la...sekadar memberi contoh org yg tak serasi katenye..padahal lembu die tu dijaga jugak oleh pakandak aku kat tempat yg same.haiihh....mcm ni pon ade eh..

baru2 ini,kambing2 yg dibela oleh pakandak aku tu jatuh sakit,cirit-birit..dah 7 ekor yg mati baru nak bgtau takde ubat..maka,aku tanpa berlengah lg terus mendapatkan bantuan dr vet tersohor di UPM,dr Awang utk membantu,selamat la die sudi membantu...terima kasih dr Awang..nak dipendekkan cerita,maka kami(aku,uya,dr Awang) pon pergi la awal2 pagi utk misi menyelamatkan kambing2 itu bersame ubat2an yg kami bawak khas dari KL..nak dipendekkan lg cerita itu,maka,selamat sudah kambing2 itu dari penyakit yg berbahaya itu..dan alhamdulillah,tidak ade sekor pon kambing aku yg terlibat..kalo tak,agak rugi la aku,sbb ade sorg tauke cine ni pulak nak beli beckham dgn harge RM4k woo...die ckp sbb bulu die cantek.haha...tapi aku takkan jual sbb syg kat die..tapi aku lg syg kat uya laa..haha...
























gambar di atas: beckham dah posh yg kedua-duanya telahpun dewasa....

sekian...

haniefkhalid.blogspot.com

3 comments:

Pengir@n Kudos said...

wah.... suka baca pasal kambing..huhuhu.. amacam kambing2 tu dah sihat ker?

Hanief Khalid said...

dah sehat dah....thanx abg awang!

Oasis said...

nsb baik ada pakar veterinar....