Sunday, February 15, 2009

futsal, PD, dan gali kubur???

last week, 7/2/09 ade satu tournament futsal kat subang,aku n member2 aku pon join laa..nasib kami tak baik,2nd round je jumpe team yg power n eventually team yg singkirkan team aku kalah penalty kat final..kami kalah dgn team tu 5-3,tapi agak menyedihkan kerana ref yg berat sebelah..mungkin sebab ref tu dari area subang and budak2 tu pon budak subang,jadi ade sikit berat sebelah la di situ...

kat tournament tu jugak,aku bertemu dgn badrulhisham haris,member lame time blaja biomed kat UPM dlu.die skrg dah sambung blaja kat RCMP,nak jadi dr katenye...kebetulan aritu jugak ada member ajak buat gathering kat PD,kalo ekotkan aku dah mmg malas dah nak g,penat men futsal pastu nak drive sorg2 g PD,tak kuasa den....slmt ade bad,jd kami berdua pon bergerak laa ke PD pd petang tu,sampai kat PD tu je dah maghrib dah...mlm tu kami buat BBQ n then maen kad sampai kol 2 pg..haha...keesokan harinya kami pergi membantu rakan2 kami yg buat master mengutip gamat n apetah name binatang sekor lg tu kat sebuah pulau kecik kat PD tu...kami sama2 beramai2 menikmati sunburn sehingga jam 1 tghari..tapi bes,sbb pulau die cantek n air jernih serta ade byk batu karang kat sekitar kawasan tu...ade satu pengalaman menarik berlaku time aktiviti ni,tapi aku takmo cite,just aku bole ckp, "kalo kail panjang sejengkal,lautan dalam jgn diduga",inikan pula org yg tak bwk mata kail langsung apetah lagi joran utk memancing..kami bertolak balik dri PD jam 5 ptg n sampai kat seri serdang jam 6 ptg...kedengaran mcm laju je kami bwk kete,tapi hakikatnya mmg sgt laju la kete swift itu meluncur di atas jalan raya...sepanjang hiway di lorong kanan sahaja n hanye di potong oleh sebuah BMW yg kemudiannya di potong balek setelah BMW itu tersangkut kat belakang kete lembab yg berangan di lorong kanan,selamat pemandu swift tersebut bijak,dan memotong kerete lembab tu dari sebelah kiri...ini merupakan contoh yg tak baik,jgn tiru aksi ini...dlm trip ke PD ni jugak,ade sorg mamat dari arab saudi yg buat master dlm bidang mikrobiologi ekot serta,sebelum pulang,die berkata hendak belanja kami sume makan KFC sbb seronok dgn trip kali ini serta pengalaman yg tak dpt dilupakan berpaut pada bot nelayan buat seketika..walaupun aku sebenarnya nak boikot KFC,tp sbb org dah nak blanje kan,aku on je...mamat arab itu di sponsor oleh negara dia utk belajar kat cni,dgn elaun sebanyak USD 3k sebulan,dan die mampu membeli proton persona secara cash je...jadi utk belanja 14 org mkn KFC apelah sgt kan...

semalam pulak,14/2/09 merupakan hari valentine bg mereka yg menyambutnya....tapi aku tidak menyambutnya,malah aku buat perkara yg totally bertentangan dgn nilai2 kasih sayang yg cuba diterapkan dalam sambutan tersebut....ye,pd hari tersebut aku bersama2 staf2 lain jabatan anatomi telah menggali balik mayat yg telah di tanam sejak 5 bulan yg lalu utk mendapatkan tulang2 bagi proses pengajaran student2 fpsk upm..proses yg memenatkan,ditambah lg dgn haruman bau mayat yg menusuk hidong aku gagahi jua demi tugas yg perlu dilaksanakan..semua sekali ade 4 mayat yg telah ditanam,tetapi hanya 2 sahaja yg telah decompose dgn cantiknya,manakala 2 lg masih ade cebisan daging yg melekat padanya serta masih ade rambut lg lalu ditanam semula...para pembaca di sini mungkin tertanya2 kenapa kami perlu mendapatkan tulang manusia yg sebenar,kenapa tidak pakai tulang tiruan yg diperbuat daripada plastik yg boleh dibeli dipasaran??ini adalah kerana tulang tiruan di pasaran adalah tidak 100% menyamai tulang manusia yg sebenar,dah name pon tiruan kan....tulang yg sebenar sgt penting utk pengajaran kerana ade byk ciri2 yg ada padanya tidak dpt ditiru oleh tulang tiruan,terutama skali groove2 yg ada padanya utk muscle insertion dan jugak beberapa foramina2 utk laluan salur darah dan urat saraf..kerja menggali tamat menjelang matahari tegak di atas kepala,dan selepas itu kami pon makan (tapi masing2 muka tak lalu sbb bau yg menusuk tu) dan selepas itu disusuli oleh aktiviti bermain pingpong...sekian....

3 comments:

Pengir@n Kudos said...

and petang tu... mampus kat bilik abang sampai petang...tido berjemaah.... muahaha

Hanief Khalid said...

haha..tido tak igt dunia dah...pnt menggali time tu...

Oasis said...

Agak kejam la ko ni....seram aku dibuatnya